

Hoge verwachtingen van satellieten die broeikasgassen gaan meten
DEN HAAG (ANP) – Twee “dansende” satellieten die in Nederland worden ontwikkeld, gaan over enkele jaren een schat aan data leveren over de uitstoot van broeikasgassen. Betrokken bestuurders en wetenschappers, onder meer van ruimtevaartorganisatie ESA, TNO en het KNMI, hebben hoge verwachtingen van het project TANGO.
De satellieten danken hun naam aan hun grote wendbaarheid en de nauwe samenwerking tussen alle betrokken partijen. Ze gaan vanaf 2028 de uitstoot van CO2 en methaan meten van individuele bronnen, zoals fabrieken, energiecentrales en gaswinningslocaties.
Oud-astronaut André Kuipers deelt het enthousiasme van de betrokkenen. “Dit gaat fantastisch gedetailleerde gegevens opleveren: waar komt uitstoot vandaan, klopt het met wat er is gerapporteerd, helpen maatregelen?”
De metingen zullen uiteindelijk ook onderbouwing opleveren voor maatregelen tegen de uitstoot van broeikasgassen. Voor Kuipers is dit soort aardobservatieprojecten daarom “de belangrijkste vorm van ruimtevaart”.
Directeur Harm van de Wetering van het Netherlands Space Office (NSO) van de overheid ziet in het project ook een mooi voorbeeld van “wat ruimtevaart voor de samenleving kan betekenen.” Hij legt tijdens de presentatie van het project in Den Haag uit dat de satellieten wereldwijd gaan meten, van kolencentrales in China tot Tata Steel IJmuiden. “TANGO geeft een uniek en objectief perspectief op wat er werkelijk gebeurt in onze atmosfeer. Dat is van onschatbare waarde.”
TANGO gaat meten bij zo’n 7000 installaties die samen het grootste deel van de wereldwijde uitstoot veroorzaken, vertelt directeur aardobservatie Anton Leemhuis van TNO. Alle data komen vrij beschikbaar. “Wij geloven dat die transparantie essentieel is om de klimaatcrisis op te lossen.”
Bron: ANP
Laatste nieuws



