Oppositie kritisch op PVV om vage plannen met ouderenzorg

DEN HAAG (ANP) – Oppositiepartijen vinden dat de PVV veel te vaag blijft over de aanpak van de problemen in de langdurige zorg en de ouderenzorg. Ze verwijten de PVV-fractie dat zij de afgelopen jaren in de oppositie veel en harde kritiek leverde, maar dat er amper iets verandert nu de partij de grootste coalitiepartij is en partijgenoot Fleur Agema zorgminister is.

“De partij heeft altijd vanaf de zijlijn geroepen, maar er verandert niks met dit kabinet”, hield onder meer DENK de nieuwe PVV-woordvoerder Folkert Thiadens voor in een Kamerdebat. Op de vraag van het CDA om welke punten de PVV heeft gestreden, antwoordde hij dat de bezuiniging van 600 miljoen euro op de ouderenzorg is teruggedraaid. Maar dat is slechts tijdelijk, denkt de oppositie, want volgend jaar zou dit alsnog in de boeken staan. De partijen willen duidelijkheid hierover van het kabinet.

Ook hekelden oppositiepartijen de vertraging die is ontstaan om de knelpunten in de ouderenzorg aan te pakken. Zo wilde de nieuwe coalitie een rapport over de toekomst van de ouderenzorg niet behandelen, totdat er een nieuw kabinet zou zitten. Het vorige debat over dit onderwerp was ruim een jaar geleden en de wachtlijsten zijn bijvoorbeeld niet korter geworden. Toen waren er 21.000 ouderen die wachtten op een zorgplek en nu 22.000, meldde CDA’er Harmen Krul.

Daarnaast zetten alle aanwezige fracties veel vraagtekens bij het voornemen van het kabinet om in 2030 zeker 290.000 ouderenwoningen te realiseren. Dat gaat in het huidige tempo niet lukken, denken de partijen. Dit aantal was ook al het doel van het vorige kabinet, alleen er gebeurt niet zo veel, vindt ook coalitiepartij VVD. De partijen zien dat vastgoedprojecten achterblijven en dat de plannen niet concreet zijn. Vorig jaar zouden maar 3000 ouderenwoningen zijn gebouwd.

Veel partijen dringen erop aan om ouderenzorg in de wijken te regelen en daarvoor voorzieningen te treffen. Zorg aan huis moet ook beter worden geregeld, maar onder meer door het personeelstekort loopt dit nu niet goed. De SP wees op de positieve kanten van een zorgbuurthuis, waarvan de eerste en enige in Oss staat. “Oud worden in je eigen buurt, beschermd en samen met je partner”, zei SP’er Sarah Dobbe. Daarmee bespaar je volgens haar ook nog op de kosten. En hoewel vorig jaar iedereen van links tot rechts enthousiast was, is de voortgang ervan complex door regels en financiering, zei ze.

Bron: ANP