Politiebond: cijfers voetbalincidenten geven geen compleet beeld

DEN HAAG (ANP) – De cijfers over incidenten in en rond voetbalstadions het afgelopen seizoen laten slechts een deel van de werkelijkheid zien, vindt de voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB) Nine Kooiman. Volgens de cijfers van politie, Openbaar Ministerie en de KNVB is het aantal incidenten het afgelopen seizoen gedaald. “Achter die cijfers zien we heel veel schade bij politiemedewerkers”, aldus Kooiman.

Ze doelt daarmee onder meer op gehoorschade door explosieven en “oneigenlijk veel geweld” tegen agenten, bijvoorbeeld bij de wedstrijd tussen FC Utrecht en Go Ahead Eagles afgelopen mei. “Het escaleerde daar al in het stadion. Collega’s moesten soms kiezen of ze de kinderen moesten beschermen van een vader die stond te vechten, of collega’s die een baksteen naar hun hoofd kregen.”

Volgens de KNVB waren er 11 procent minder incidenten in de stadions. Toch valt daar volgens Kooiman nog veel te verbeteren qua veiligheid. “Stewards staan onder druk en er worden nog altijd explosieven mee naar binnen gesmokkeld.” Ramon Meijerink van politiebond ACP is het daarmee eens. “De KNVB en de clubs kunnen nog veel stappen zetten.” Zo vindt hij dat er meer ingezet moet worden op preventie dan op opsporing. “Je moet zorgen dat mensen die niet in een stadion thuishoren er niet meer inkomen.”

In vergelijking met andere evenementen vraagt voetbal volgens Meijerink nog altijd meer politie-inzet, dat gaat ten koste van andere werkzaamheden. Kooiman wijst erop dat incidenten rond wedstrijden vaak plaatsvinden in de binnensteden. “Grote groepen trekken door de stad, vaak met gezichtsbedekking, en plegen geweld tegen de politie.”

Volgens de politie waren er vorig seizoen 616 incidenten bij wedstrijden in het betaald voetbal, het seizoen daarvoor waren dat er nog 725. Het gaat hierbij vooral om bijvoorbeeld het afsteken van zwaar vuurwerk en geweld tegen de politie. Uit de cijfers blijkt ook dat overtreders vaker voor de rechter moesten verschijnen en dat relatief vaker een celstraf werd opgelegd.

Paul Depla ziet in de cijfers “een positieve ontwikkeling” in de stadions. “Daar kunnen we blij mee zijn”, vindt de burgemeester van Breda, belast met voetbalzaken namens de burgemeesters. Hij wijst erop dat het beeld over voetbal vaak wordt bepaald door een heftig incident buiten het stadion. “Daar is dan zorg en verontwaardiging over. Die is terecht, maar de werkelijkheid is minder erg dan dat ene incident.”

Bron: ANP