Binnenland - 14 april 2025 om 09:57

Stichting Donorkind ‘niet verrast’ door fouten donorklinieken

DEN HAAG (ANP) – Stichting Donorkind zegt niet verrast te zijn dat fertiliteitsklinieken in de fout zijn gegaan met spermadonoren. De organisatie die de belangen van donorkinderen behartigt, reageert daarmee op berichtgeving door Nieuwsuur. Dat meldt maandag op basis van gynaecologenvereniging NVOG dat de werkwijze van de klinieken sinds 2004 heeft geresulteerd in zeker 85 massadonoren, mensen die meer dan 25 donorkinderen hebben.

Een spermadonor mocht vroeger maximaal 25 biologische kinderen hebben. De NVOG erkent dat het beleid vroeger “niet altijd goed is gevolgd” en dat de limiet “in sommige gevallen is overschreden”. Hoe vaak dit is gebeurd, meldt de organisatie niet.

Dat er te veel kinderen zijn verwekt met het gedoneerde sperma kan bijvoorbeeld zijn gebeurd omdat een moeder nog een kind van dezelfde donor wilde. Volgens de vereniging kwamen klinieken vaak “met het oog op gezinsvorming tegemoet aan deze wens van de vrouwen”. Het zou ook kunnen dat donoren aan meerdere klinieken verbonden waren, zonder dat die het van elkaar wisten.

In 2018 zijn de regels iets veranderd, nu mag een donor aan maximaal twaalf vrouwen doneren. Die grens is tegenwoordig goed te controleren, stelt de NVOG.

“Naar nu blijkt, hebben klinieken sinds de invoering van de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting in 2004 massadonatie in de hand gewerkt”, zegt Stichting Donorkind. “Waar tot nu toe donoren de zwarte piet toebedeeld kregen, blijkt nu dat klinieken zelf (ook) willens en wetens donoren vaker hebben gebruikt dan toegestaan.” Nieuwsuur meldt onder meer dat klinieken onderling donorsperma hebben uitgewisseld en doelbewust vaker dan 25 keer dezelfde donor hebben gebruikt, zonder toestemming van de donor.

Bron: ANP