

UvA: verhalen over onveiligheid Joodse studenten doen pijn
AMSTERDAM (ANP) – De Universiteit van Amsterdam (UvA) vindt het onaanvaardbaar dat een aantal Joodse studenten en medewerkers zich onveilig voelt op de universiteit. Tegen Het Parool zeggen enkele Joodse studenten, docenten en medewerkers van de UvA en de Vrije Universiteit zaterdag dat ze zich buitengesloten voelen en hun identiteit moeten verbergen. Ook spreken ze van “verbale agressie van pro-Palestijnse demonstranten”.
“Ik wil duidelijk uitspreken dat we deze verhalen al langer kennen en erkennen”, zegt rector magnificus Peter-Paul Verbeek van de UvA. “Ze doen pijn – en ze doen ertoe.” Verbeek zegt dat de Amsterdamse universiteit al langere tijd in gesprek is met leden van de Joodse gemeenschap, ook afgelopen week. “We hebben geluisterd naar hun zorgen en signalen, en in meerdere gevallen concrete stappen gezet: zoals het aanspreken van studenten of docenten op onacceptabel gedrag, het opschalen van meldingen en het inschakelen van begeleiding en beveiliging waar nodig.”
Verbeek realiseert zich dat de ervaringen van de studenten en medewerkers plaatsvinden in een bredere context met ruimte voor het recht op demonstratie en vrijheid van meningsuiting. “Maar die ruimte houdt op waar de veiligheid, waardigheid of identiteit van anderen in het geding komt. We onderkennen dat die grens in sommige gevallen is overschreden.” De UvA-bestuurder roept mensen die zich bedreigd of geïntimideerd voelen op om zich te melden bij een vertrouwenspersoon, de opleiding, leidinggevende of bij hem zelf.
Verbeek hoopt de polarisatie samen te kunnen doorbreken. “We moeten geen kampen kiezen, maar de verschillen leren verdragen en overbruggen. En daarin hebben we alle perspectieven hard nodig.”
Op de UvA en de VU is sinds het uitbreken van de oorlog in Gaza regelmatig actiegevoerd tegen banden van de universiteiten met academische instellingen en bedrijven in Israël.
Een woordvoerder van Amsterdam Encampment, een van de actiegroepen achter de pro-Palestijnse protesten op de universiteiten, laat in reactie op het artikel in Het Parool weten dat alle vormen van discriminatie op grond van geloof of afkomst worden afgewezen. “Wij staan voor de emancipatie van mensen en niet voor de onderdrukking van mensen, in alle vormen.” Zelf herkent hij de verhalen in de krant niet. “Ik heb mijzelf, ook Joods, nooit onveilig gevoeld op de UvA. Hoewel antisemitisme natuurlijk een probleem is, kan ik mij niet herinneren dat dit gebeurd is vanuit groepen die Palestina steunen.”
Bron: ANP
Laatste nieuws



