Wageningen: nu niet veel te doen aan lezing Khatib

WAGENINGEN (ANP) – De gemeente Wageningen houdt de geplande toespraak van de Palestijnse activist Mohammed Khatib in de gaten, maar voorlopig is er niet veel aan te doen. Burgemeester Floor Vermeulen kan bijvoorbeeld geen beperkingen opleggen, omdat het geen protest in de openbare ruimte is, zegt zijn woordvoerder.

Het is de bedoeling dat Khatib vrijdag spreekt tijdens een bijeenkomst van Wageningen Encampment, een groep studenten en medewerkers van de Wageningse universiteit die tegen de Israëlische regering zijn. Ze eisen onder meer dat de universiteit banden met Israëlische instellingen verbreekt. De protestbijeenkomst is op de campus van de universiteit.

Khatib is aangesloten bij de pro-Palestijnse organisatie Samidoun. Hij mag Nederland niet in, omdat het kabinet eerder dit jaar een inreisverbod heeft opgelegd. Dat geldt nog steeds. Daarom spreekt hij via een videoverbinding. “Dat mag hij gewoon doen. Deze meneer heeft de afgelopen tijd op zestig plekken een toespraak gehouden, ook op de Radboud Universiteit in Nijmegen, en daar is het goed gegaan”, aldus de Wageningse woordvoerder.

Justitieminister David van Weel zei maandag dat hij een videotoespraak van Khatib “zeer ongewenst” zou vinden. “We roepen onderwijsinstellingen op om het online verspreiden van een haatdragende boodschap niet te faciliteren.”

De gemeente Wageningen zegt dat er voorafgaand aan de bijeenkomst contact is met de politie, het Openbaar Ministerie en de universiteit. “Mocht er vooraf of tijdens de demonstratie aanleiding zijn om vanuit openbare orde maatregelen te nemen, dan gebeurt dat.”

Ook de universiteit zoekt uit wat er vrijdag precies gebeurt en heeft nog geen beslissingen genomen over de bijeenkomst. Het verbreken van de banden met Israël, zoals de demonstranten willen, is voor de universiteit niet bespreekbaar. Medewerkers en studenten moeten zelf kunnen beslissen met wie ze samenwerken, meldde de universiteit eerder al. Die vindt ook dat het “niet de rol van een universiteit is om iets te vinden van een geopolitiek conflict”, dat is aan de politiek.

Khatib werd in 1990 geboren in een kamp voor Palestijnse vluchtelingen in Libanon en woont sinds 2010 in België. Hij heeft daar politiek asiel, maar de Belgische overheid wil hem het land uitzetten. Zijn organisatie Samidoun is in Duitsland verboden. De Verenigde Staten en Canada hebben Samidoun bestempeld tot terreurorganisatie.

Bron: ANP