Bronnen: EU en VS willen klimaatsteun verhogen naar 300 miljard

BAKOE (ANP/RTR) – Rijke landen die op de klimaattop in Bakoe onderhandelen over steun aan ontwikkelingslanden zijn bereid vanaf 2035 jaarlijks 300 miljard dollar aan klimaathulp te betalen. Dat zeggen bronnen tegen persbureau Reuters. In een eerder voorstel ging het nog over 250 miljard per jaar, een bedrag dat volgens arme landen veel te laag was.

De Europese Unie en de Verenigde Staten zijn nu akkoord met het bedrag van 300 miljard, melden de bronnen. Ook Australië en het Verenigd Koninkrijk zouden hebben ingestemd. Volgens The Guardian liggen Zwitserland, Japan en Nieuw-Zeeland nog dwars.

Het is nog niet duidelijk of ontwikkelingslanden akkoord zullen gaan met het nieuwe bedrag.

Terugtrekking

Bovendien is het de vraag wat de toezegging van de Verenigde Staten waard is. In januari wordt de huidige Democratische regering vervangen door de Republikeinen van Donald Trump. Hij heeft tijdens zijn eerste ambtstermijn het land teruggetrokken uit het klimaatakkoord van Parijs, waar werd afgesproken om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Veel landen houden er rekening mee dat hij dat opnieuw gaat doen en dat de VS onder Trump niet willen meebetalen aan de klimaatsteun voor ontwikkelingslanden.

De financiering van de hulp is een van de belangrijkste thema’s op de top, COP29, dit jaar. Ontwikkelingslanden eisten aanvankelijk 1000 miljard per jaar, maar dat is volgens rijke landen niet haalbaar. De klimaattop zou eigenlijk vrijdag zijn afgelopen, maar omdat er nog geen akkoord is, wordt ook zaterdag nog onderhandeld.

Bron: ANP