Egypte en Palestijnse Autoriteit: Palestijnen blijven in Gaza

CAÏRO (ANP/AFP) – Egypte en de Palestijnse Autoriteit willen dat de Gazastrook wordt herbouwd en dat de Palestijnen daar blijven. De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken, Badr Abdelatty, heeft in gesprek met de Palestijnse premier Mohammed Mustafa beklemtoond dat Caïro wenst dat “de Palestijnse Autoriteit de Gazastrook als onderdeel van de bezette gebieden gaat besturen”.

Abdelatty reageert op uitspraken van de Amerikaanse president Donald Trump die de Palestijnen in de Gazastrook wil “verplaatsen naar andere landen”. Het gaat om circa twee miljoen mensen.

Volgens Trump zouden de VS daarna mijnen gaan ruimen in de Gazastrook en het puin verwijderen en de strook herbouwen. Trump gaf daarbij aan dat de Palestijnen die de Gazastrook worden uitgezet, niet het recht hebben er terug te keren, melden Amerikaanse media.

Jordanië

De Gazastrook is vrijwel volkomen verwoest door Israëlische aanvallen, de meeste bewoners zijn ontheemd geraakt. Israëlische ultrarechtse en religieuze groepen en partijen claimen al geruime tijd het gebied voor de staat Israël. Ze willen de Palestijnen verdrijven uit de bezette gebieden van Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever en uit de Gazastrook. De Palestijnen en veel andere Arabieren vrezen dat Trumps plan de verwezenlijking van “die etnische zuivering” betekent.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas is woensdag naar Jordanië gegaan om de uitspraken van Trump te bespreken met koning Abdullah II. De koning heeft beklemtoond dat Jordanië zich verzet tegen elke poging land te annexeren en de Palestijnen daar te verdrijven. Hij vreest dat Israël Palestijnen de grens over gaat jagen, wat Jordanië als een oorlogsverklaring zou opvatten volgens plaatselijke media.

Jordanië is vrijwel het enige Arabische land dat Palestijnse vluchtelingen grotendeels heeft geïntegreerd sinds de vestiging van de staat Israël in de jaren veertig. Naar schatting 2 miljoen van de ruim 11 miljoen inwoners zijn officieel Palestijns vluchteling, maar veel Jordaniërs zijn van Palestijnse komaf, inclusief de vrouw van de koning, koningin Rania.

Bron: ANP