Onderzoekers presenteren rapport over neutraliteit van UNRWA

NEW YORK (ANP) – Een groep onafhankelijke onderzoekers presenteert een eindrapport over de neutraliteit van de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA). Het onderzoek is een reactie op Israëlische beschuldigingen over de betrokkenheid van twaalf UNRWA-medewerkers bij de aanval van Hamas op Israël in oktober vorig jaar.

Het rapport is opgesteld onder leiding van de Franse oud-buitenlandminister Catherine Colonna. De onderzoekers kwamen vorige maand al met een tussenrapport. Daarin stond dat de organisatie een aantal mechanismen en procedures heeft om de neutraliteit te waarborgen, maar de onderzoekers meldden ook dat er op “kritieke gebieden” verbeteringen nodig zijn. In het eindrapport zullen onder meer aanbevelingen staan.

Er loopt een apart onderzoek naar de twaalf UNRWA-medewerkers. Dat wordt uitgevoerd door een interne toezichthouder binnen de Verenigde Naties. UNRWA-topman Philippe Lazzarini besloot de medewerkers op 26 januari te ontslaan, nadat Israël “schokkende beschuldigingen” had geuit. De VN-organisatie had geen verdere informatie of bewijs ontvangen. Lazzarini verklaarde met het ontslag het vermogen van de UNRWA om hulp te verlenen “te beschermen” en voegde daaraan toe dat medewerkers verantwoordelijk worden gehouden als blijkt dat ze betrokken waren bij terreurdaden.

Na Lazzarini’s verklaring pauzeerden grote donateurs hun hulp aan de UNRWA, op een moment waarop die juist hard nodig was als gevolg van de oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook. Ook Nederland schortte de financiële steun op. Een aantal landen heeft de steun inmiddels hervat.

De hulporganisatie, de grootste in Gaza, werd in 1949 opgericht nadat honderdduizenden Palestijnen werden verdreven of op de vlucht sloegen. De UNRWA is actief in de Gazastrook, op de Westelijke Jordaanoever en in Libanon, Jordanië en Syrië. De organisatie heeft meer dan 30.000 medewerkers. De UNRWA heeft in Gaza zo’n 13.000 medewerkers. Deze groep bestaat grotendeels uit Palestijnen.

Bron: ANP