Buitenland - 28 juli 2025 om 12:02

Premiers Cambodja en Thailand akkoord met wapenstilstand

PUTRAJAYA (ANP/RTR) – De premiers van Cambodja en Thailand zijn na bemiddeling van hun Maleisische ambtgenoot akkoord gegaan met een wapenstilstand aan hun omstreden grens. Het staakt-het-vuren gaat om middernacht in (19.00 uur Nederlandse tijd). De premier van Maleisië, Anwar Ibrahim, heeft de overeenkomst bekendgemaakt en zei dat er geen voorwaarden aan de wapenstilstand zijn verbonden.

De Cambodjaanse premier Hun Manet zei dat dit “een oplossing is om verder vooruit te kunnen”. Er zijn ook afspraken gemaakt over snel nader overleg tussen de twee landen. Dinsdag om 02.00 uur onze tijd komen de militaire regiocommandanten uit de gevechtszones “informeel bijeen” volgens de plannen.

Daarna zouden ook andere militaire leiders en iemand van de Alliantie van Zuidoost-Aziatische Staten (ASEAN) dinsdag in gesprek gaan. Maleisië is nu voorzitter van de ASEAN. De ASEAN gaat waarnemers sturen. Daarnaast is afgesproken dat de premiers, de ministers van Defensie en de ministers van Buitenlandse Zaken weer direct met elkaar communiceren. Ook Amerikaanse en Chinese diplomaten waren bij de totstandkoming van het bestand betrokken.

Burgerslachtoffers

De oude grensconflicten hebben sinds 24 juli tot veel beschietingen over en weer geleid. Daarbij zijn circa 35 doden gevallen. Ongeveer twee derde van de slachtoffers waren burgers. In het grensgebied zijn naar schatting 300.000 mensen op de vlucht geslagen sinds de vijandelijkheden begonnen.

Het grensconflict is al ongeveer 120 jaar oud en stamt uit het koloniale tijdperk toen het koninkrijk Cambodja bij Frans-Indochina hoorde. Over het grensverloop tussen Frans-Indochina en het toenmalige koninkrijk Siam zijn later omstreden afspraken gemaakt.

Spanningen

De spanningen in het grensgebied aan de noordgrens van Cambodja lopen vaak op, mede door de aanwezigheid van culturele of religieuze bezienswaardigheden. Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag heeft begin jaren zestig een historische tempel aan de grens toegewezen aan Cambodja. De uitspraak betrof slechts een klein deel van het grensgebied.

Bron: ANP