2024 was ‘uitdagend’ jaar voor de horeca, zegt brancheclub

AMSTERDAM (ANP) – Het jaar 2024 was “uitdagend” voor de Nederlandse horeca. Dat meldt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) tijdens de jaarlijkse horecavakbeurs Horecava. De brancheorganisatie verwijst daarbij naar personeelstekorten en stijgende kosten voor onder meer restaurant-, hotel- en caféhouders.

De omzet van de horecasector groeide vorig jaar met 5 procent ten opzichte van een jaar eerder, meldt KHN op basis van cijfers van Rabobank. Het volume daalde daarentegen met 0,5 procent. Dat komt volgens de brancheclub door de stijgende kosten voor onder meer inkoop, energie en personeel. Ondernemers kunnen die volgens KHN niet volledig doorberekenen aan gasten.

De krapte op de arbeidsmarkt blijft een groot probleem voor de sector. De horeca is erg afhankelijk van zij-instromers, want er komen bij lange na niet genoeg mensen van de horecavakopleidingen af om aan de vraag te voldoen. Ook werken veel mensen maar relatief kort in de sector.

Negatief vertrouwen

Bij ondernemers blijft het vertrouwen negatief: 60 procent van de horecabedrijven verwacht nog minstens een jaar te blijven bestaan. Een op de zeven ondernemers heeft een problematische schuldenlast, in veel gevallen overgehouden aan de coronacrisis. Onder consumenten stijgt het vertrouwen iets, onder meer omdat de koopbereidheid toeneemt, maar blijft het sentiment ook negatief.

Toch zijn er ook positieve zaken te benoemen, zegt KHN-voorzitter Marijke Vuik. Het volume is “gestabiliseerd”, klinkt het. Zo was bij cafés en restaurants vorig jaar sprake van een kleine toename van het volume, van 0,6 procent, tegenover een afname van 2,3 procent bij hotels. “Maar de hotels hebben vorig jaar een enorm inhaaljaar gehad. Dus ook dat is echt wel te verklaren.”

Genoeg vraag

Bovendien is er voldoende vraag naar horeca, denkt de voorzitter. “Gasten weten ons echt goed te vinden. Ik denk dat we een grote toegevoegde waarde hebben voor de maatschappij.” Daarbij wijst ze bijvoorbeeld op de bijdrage aan leefbaarheid en verbinding. “Een stad zonder horeca kan je je niet voorstellen. Dus in zoverre voldoende toekomstperspectief.”

Voor dit jaar verwachten banken een omzetstijging van rond de 3 procent in de horeca en een stijging van het volume van ongeveer 1,5 procent. Wel zijn er zorgen over het aantal faillissementen in de sector. Die bereiken naar verwachting dit jaar een recordhoogte, meldde ABN AMRO vorige week.

Bron: ANP