Aandacht voor inflatie en economische groei VS op Damrak

AMSTERDAM (ANP) – Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag onder meer uit naar het favoriete inflatiecijfer van de Amerikaanse Federal Reserve en een nieuwe raming van de economische groei van de Verenigde Staten. Ook verwerken Europese beleggers nog de vergaderingsnotulen van de Fed. Uit die aantekeningen bleek dat de beleidsmakers bij de bijeenkomst begin deze maand verdeeld waren over de omvang van de renteverlaging. De meeste Fed-bestuurders gaven daarbij aan voorstander te zijn van een geleidelijke verlaging van de leenkosten.

Daarnaast kauwen beleggers nog na op het dreigement van aankomend president Donald Trump om importheffingen op te leggen op goederen uit China, Canada en Mexico. De vrees voor een wereldwijde handelsoorlog laaide daardoor weer op en zorgde dinsdag voor koersverliezen op de Europese beurzen. De geopolitieke spanningen namen wel iets af na het akkoord over een staakt-het-vuren van zestig dagen tussen Israël en Hezbollah.

De AEX-index op het Damrak lijkt vrijwel vlak te beginnen, na het verlies van een 0,5 procent een dag eerder. De Aziatische beurzen lieten overwegend winsten zien, na de nieuwe recordstanden op Wall Street. De Nikkei in Tokio ging wel verder omlaag en sloot 0,8 procent lager. De Japanse autofabrikanten stonden onder druk door de vrees voor hogere importheffingen en een waardestijging van de Japanse yen. De beurzen in Hongkong en Shanghai wonnen ruim 1 procent. De winsten van Chinese industriebedrijven daalden in oktober met 10 procent. De winstdaling was kleiner dan gevreesd en lager dan de winstval van 27,1 procent in september.

Samsung

In Seoul zakte Samsung dik 3 procent, na bekendmaking van verschuivingen in de top van het Zuid-Koreaanse techbedrijf. Zo wordt de baas van de chipdivisie Jun Young-hyun medetopman van het concern en hoofd van de geheugenchiptak. Han Jin-man wordt president en baas van de zogeheten foundry-divisie, waar chips worden gemaakt die door andere bedrijven zijn ontworpen.

Op het Damrak kwam HAL met een update. De investeerder zag de waarde van zijn belangen in beursgenoteerde bedrijven als Vopak en SBM Offshore in het derde kwartaal minder sterk stijgen dan in de eerste jaarhelft. Ook de omzet van de niet-beursgenoteerde ondernemingen steeg minder sterk vergeleken met de eerste zes maanden.

De euro was 1,0484 dollar waard, tegen 1,0495 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent meer op 68,87 dollar. Brentolie werd ook 0,2 procent duurder, op 72,96 dollar per vat.

Bron: ANP