

Beleidsmakers opgelucht dat VS bij IMF en Wereldbank blijven
WASHINGTON (ANP/RTR) – De voorjaarsvergaderingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank hebben geleid tot een gevoel van opluchting bij internationale beleidsmakers, omdat de Verenigde Staten de organisaties blijven steunen. De regering-Trump had zich in februari 180 dagen gegeven om haar lidmaatschap van alle internationale organisaties te evalueren. Maar opmerkingen van minister van Financiën Scott Bessent van eerder deze week worden gezien als bevestiging dat de VS de twee instituten niet de rug toekeren.
“De VS zijn absoluut cruciaal voor multilaterale instellingen”, aldus de Poolse minister van Financiën Andrzej Domański. “We zijn blij dat ze blijven.” De Oostenrijkse centralebankpresident Robert Holzmann kwam ook met die boodschap: “Deze week was er voorzichtige opluchting.” Holzmann bleef wel voorzichtig. “Er was een ommekeer (in de houding van de Amerikaanse regering), maar ik vrees dat dit misschien niet de laatste is. Ik blijf mijn bedenkingen houden.”
Bessent riep op tot een koerswijziging voor het IMF en de Wereldbank, maar benadrukte ook dat ze een “cruciale rol” vervullen en dat de VS bereid zijn met hen samen te werken. De twee zouden zich moeten concentreren op hun kerntaken: macro-economische stabiliteit en ontwikkeling. Volgens Bessent waren de instellingen te ver afgedwaald naar kwesties als klimaatverandering.
Amerikaanse visie
IMF-topvrouw Kristalina Georgieva benadrukte naar aanleiding van de Amerikaanse zorgen dat het IMF een ledenorganisatie is en doet wat haar leden willen. Ook de Wereldbank lijkt open te staan voor de Amerikaanse visie. De bank kijkt nu ook naar mogelijke financiering voor kernenergie, wat aansluit bij de oproep van de VS.
Begin van de week kon de Nederlandse IMF-bestuurder Marnix van Rij zich al moeilijk voorstellen dat de VS zijn organisatie zouden willen verlaten. In gesprek met het ANP wees hij erop dat het IMF niet te vergelijken was met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), waaruit de VS zich eerder terugtrokken. “Hier gaat het natuurlijk ook nog eens keihard om de centjes en de economie. En de directe politieke stabiliteit van landen. En dat is toch weer net een slagje anders dan bij die andere organisaties.”
Bron: ANP
Laatste nieuws



