Economie - 17 juli 2025 om 11:36

Bloomberg: Europese cacaofabrieken vermalen opnieuw minder bonen

LONDEN (ANP) – De productievertraging bij Europese cacaofabrieken is in het tweede kwartaal verder toegenomen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van een rondvraag bij zeven verwerkers en handelaren van cacao, de grondstof die bepalend is voor de smaak van chocola.

De hoeveelheid cacaobonen die tot boter en poeder wordt vermalen en in zoetwaren wordt gebruikt, is in Europa in het afgelopen kwartaal waarschijnlijk met bijna 5 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2024. De productie laat voor het vierde kwartaal op rij een afname zien, waarbij de vermaling van cacao op het laagste niveau ligt sinds de coronapandemie.

De productievertraging is het gevolg van de historisch hoge cacaoprijzen. Die remmen de vraag naar chocola in Europa, de regio met de grootste chocoladeconsumptie ter wereld. De cacaoprijzen zijn de afgelopen twee jaar meer dan verdubbeld en bereikten in december vorig jaar een record door slechte oogsten in West-Afrika, de belangrijkste leverancier van cacao.

Alternatieven

“De prijsniveaus die we de afgelopen twaalf tot vijftien maanden hebben gezien, hebben de consumptie veel schade toegebracht”, zegt Steve Wateridge, hoofd Tropical Research Services bij Expana. “De volumes dalen, maar bedrijven proberen ook minder cacao te gebruiken door ingrediënten te vervangen door alternatieven.”

Chocoladebedrijven als Barry Callebaut en Nestlé hebben door het dure cacao hun prijzen van chocoladeproducten flink verhoogd. Ook hebben ze hun recepten aangepast om meer vulstoffen zoals noten en plantaardige oliën te gebruiken als vervanging voor cacaoboter.

Bron: ANP