Europa verliest concurrentiekracht op wereldwijde plasticmarkt

DEN HAAG (ANP) – Europa boet snel aan concurrentiekracht in op de wereldwijde markt voor plastic, waarschuwt Plastics Europe. Volgens de brancheorganisatie daalt de plasticproductie in de Europese Unie sterker dan verwacht en laat de productie van gerecycled plastic ook voor het eerst een afname zien. Het afnemend concurrentievermogen vormt volgens de organisatie een ernstige bedreiging voor de overgang van de sector naar herbruikbaar plastic.

De totale plasticproductie in de EU zakte in 2023 met ruim 8 procent en de productie van gerecycled plastic uit huishoudelijk afval daalde eveneens met bijna 8 procent. Deze cijfers contrasteren volgens de organisatie sterk met een wereldwijde groei van de plasticproductie van ruim 3 procent. Het Europese aandeel op de wereldmarkt is hierdoor verder gedaald naar 12 procent, van 14 procent in 2022 en 22 procent in 2002.

Volgens voorzitter Marco ten Bruggencate van Plastics Europe loopt Europa het risico steeds afhankelijker te worden van geïmporteerde plastics die niet altijd voldoen aan de EU-normen. Ook trekken industriële activiteiten en duurzame investeringen in plasticproductie volgens hem nu al weg uit Europa door een moeilijk investeringsklimaat. De vaak ongecontroleerde importen zullen deze trend alleen maar versterken, waarschuwt hij.

Productiekosten

De cijfers bevestigen volgens Ten Bruggencate dat de plasticindustrie, net als andere EU-sectoren, lijdt onder hoge productiekosten ten opzichte van andere continenten. De hoge kosten worden veroorzaakt door onevenredig hoge energie- en grondstofprijzen, aanhoudende inflatie en de beperkte beschikbaarheid van circulaire, ofwel herbruikbare, grondstoffen. Deze hoge kosten vallen volgens hem samen met een zwakke Europese groei en een recessie in enkele belangrijke Europese economieën en sectoren.

Om de concurrentiepositie te herwinnen is er volgens de voorzitter dringend behoefte aan een eenduidig Europees beleid en regels om te waarborgen dat de import van plastic aan dezelfde EU-normen voldoet. Ook moeten de fiscale en economische maatregelen dringend op de schop, op zowel Europees als op nationaal niveau, om de productie van herbruikbaar plastic concurrerend te maken.

Bron: ANP