ING vindt eisen Milieudefensie ‘niet realistisch of redelijk’
AMSTERDAM (ANP) – ING wijst de klimaateisen die Milieudefensie bij de bank heeft neergelegd van de hand. Bestuurders van de grootste bank van Nederland stellen in een kort antwoord dat ze de eisen “niet realistisch of redelijk” vinden. Daarmee is een rechtszaak weer een stap dichterbij gekomen.
De bank heeft directeur van Milieudefensie Donald Pols en voorzitter Winnie Oussoren van Milieudefensie Jong wel uitgenodigd voor een gesprek om de eigen klimaataanpak toe te lichten. Daar gaan ze op in. “Wij slaan een gesprek nooit af, maar we zien het op basis van deze brief niet rooskleurig in”, reageert een woordvoerster van de organisatie.
Volgens ING houdt Milieudefensie “geen rekening met de rol van een bank in de transitie” naar een duurzamere economie. Een woordvoerder voegt eraan toe dat de wereld nu nog “voor 80 procent afhankelijk is van fossiele brandstoffen”. Dat is in lijn met cijfers van het Internationaal Energieagentschap (IEA). De eis om per direct geen bedrijven meer te financieren die nieuwe olie- en gasvelden aanboren, is volgens ING daarom niet reëel. Directe projectfinanciering voor de ontwikkeling van nieuwe olie- en gasvelden heeft de bank eerder wel taboe verklaard.
Rechtszaak
Volgens Milieudefensie zijn grotere stappen nodig. De organisatie werkt al langere tijd aan de voorbereidingen voor een rechtszaak tegen ING, in navolging van de klimaatzaak tegen Shell. In die zaak kreeg Milieudefensie overigens slechts deels gelijk van het gerechtshof. De rechters waren het met de organisatie eens dat ook bedrijven zich moeten inspannen om klimaatverandering tegen te gaan, maar ze wilden Shell geen reductiepercentage opleggen.
Volgens de eisers moeten alle geldstromen van ING in lijn worden gebracht met het Klimaatakkoord van Parijs. In 2030 moet de uitstoot waar ING door financiering aan bijdraagt met 48 procent zijn afgenomen ten opzichte van 2019, in 2050 moet die uitstoot naar nihil, stellen ze.
Het IEA stelt dat in een scenario met “netto nul uitstoot in 2050” geen grote nieuwe olie- en gaswinningsprojecten nodig zijn. Investeren in bestaande projecten acht het agentschap nog wel nodig.
ING stelt dat er situaties kunnen zijn waarin de uitstoot van broeikasgassen daalt, terwijl de uitstoot die aan de bank wordt toegeschreven stijgt. Dat is bijvoorbeeld het geval als ING een duurzamere productiemethode financiert, waarbij nog wel sprake is van uitstoot.
Bron: ANP