Knot waarschuwt: versoepeling van bankenregels is slecht idee

WASHINGTON (ANP) – Een versoepeling van de regels voor de bankensector is een slecht idee. Daarop hamert president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) deze week tijdens de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington. Wanneer enkele grote Europese landen hun zin krijgen en Brussel de kapitaaleisen zou verlagen, brengt dat volgens hem onverantwoorde risico’s met zich mee.

Duitsland, Frankrijk en Italië riepen de Europese Unie onlangs op terughoudend te zijn met financiële regelgeving en zich in plaats daarvan te richten op het versterken van de concurrentiekracht van de bankensector. Volgens persbureau Bloomberg ging het om het nieuwste teken van een wereldwijde politieke verschuiving waarbij economische groei voorrang krijgt boven regelgeving.

Maar Knot, die tevens voorzitter is van de internationale toezichthouder Financial Stability Board (FSB), geeft daarbij een waarschuwing af. De regels voor banken zijn er volgens hem om stabiliteit te creëren. Oftewel, een situatie waarin banken op hun eigen benen kunnen staan, en waarin de buffers hoog genoeg zijn waardoor ze tegen een stootje kunnen.

Instabiliteit

“Ik zit straks ook bij de G20, bij de G7 en het verhaal dat ik continu tegen mijn politieke bazen houd, is dat zij hun sociaal-economische doelstellingen niet kunnen realiseren in de afwezigheid van financiële stabiliteit”, vertelt hij in gesprek met het ANP. “Financiële stabiliteit levert het fundament voor de groei van inkomen en welvaart.”

“Zodra zich weer financiële instabiliteit zou voordoen, zoals een bankencrisis, vergeet het maar. Dan kunnen ze deze doelstellingen meteen het raam uitgooien, want dan zullen ze weer alleen maar bezig zijn met het redden van banken en het besteden van belastinggeld om te voorkomen dat de economie in een vrije val raakt.”

‘Niet voor niks’

Knot wijst er verder op dat nog steeds niet alle na de crisis afgesproken internationale normen voor kapitaaleisen zijn ingevoerd. Het ziet ernaar uit dat het nog jaren duurt voor al die zogeheten Basel III-normen in Europa en de Verenigde Staten in regelgeving zijn verwerkt. Als hoofd van DNB zal Knot dat niet meer meemaken, want zijn tweede en laatste termijn zit er per 1 juli volgend jaar op.

“Kom op, laten we gewoon implementeren wat we met zijn allen hebben afgesproken”, bepleit Knot daarom nogmaals. “Dat hebben we niet voor niks gedaan, namelijk omdat we een herhaling van 2008 koste wat het kost willen voorkomen.”

Bron: ANP