Economie - 28 maart 2025 om 10:04

Luchtvaart VS dreigt met rechtszaak over krimpplannen Schiphol

NEW YORK (ANP) – De Amerikaanse luchtvaartbrancheorganisatie Airlines for America (A4A) dreigt een rechtszaak aan te spannen tegen het kabinet over de krimpplannen voor luchthaven Schiphol om geluidshinder tegen te gaan. Dat staat in een brief die is verzonden aan minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) waar eerder al De Telegraaf over schreef. Bij A4A zijn maatschappijen aangesloten als Delta Air Lines, United Airlines, JetBlue, American Airlines en ook de vrachtvervoerders FedEx en UPS.

Volgens de organisatie is bij de procedure voor de krimp van Schiphol de zogeheten ‘evenwichtige aanpak’ (Balanced Approach) niet correct uitgevoerd. Het kabinet wil het aantal vliegbewegingen op de luchthaven terugdringen naar een maximaal aantal van 478.000 starts en landingen per jaar. Momenteel is er een jaarlijks maximum van 500.000 vluchten.

Maar volgens A4A heeft het kabinet het advies van de Europese Commissie voor die krimpplannen niet goed opgevolgd. De Commissie stelde begin deze maand dat er tekortkomingen zijn en dat Den Haag nog eens goed moet kijken naar die plannen voordat de maatregelen worden ingevoerd. Zo is er slechts deels rekening gehouden met het potentieel van nieuwe vliegtuigen om geluidshinder te verminderen. Daarnaast heeft Nederland onvoldoende mogelijkheden onderzocht voor geluidsreducerende procedures, zoals innovatieve landings- en navigatietechnieken, aldus de Commissie.

Internationale verdragen

A4A zegt dat als het kabinet toch doorzet, Europese en internationale verdragen worden geschonden. Dan wordt onmiddellijk een zaak aangespannen bij een Nederlandse rechtbank en een klacht ingediend bij het Amerikaanse ministerie van Transport.

In november 2023 dreigden de Verenigde Staten met vergeldingsmaatregelen tegen KLM omdat toen JetBlue start- en landingsrechten dreigde te verliezen op Schiphol. KLM zou daardoor rechten voor vluchten naar New York kunnen verliezen. Ook Brussel uitte kritiek. Toenmalig minister van Infrastructuur Mark Harbers schortte vervolgens zijn plannen voor een aanzienlijke verlaging van het aantal vluchten op.

KLM, de grootste gebruiker van Schiphol, heeft gezegd dat krimp niet nodig is omdat er grote investeringen worden gedaan in stillere vliegtuigen. KLM heeft geregeld gewaarschuwd voor eventuele strafmaatregelen in het buitenland voor de maatschappij.

Bron: ANP