Netbeheerders mogen standaardcontracten wind- en zonnepark bieden

DEN HAAG (ANP) – Netbeheerders mogen voor nieuwe wind- of zonneparken voortaan standaardcontracten aanbieden met afspraken over het tijdelijk geen of minder stroom leveren op drukke momenten. Dit ‘spitsmijden’ moet ervoor zorgen dat nieuwe wind- en zonneparken sneller een aansluiting op het volle stroomnet kunnen krijgen, meldt toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Netbeheerders moesten eerst per nieuwe klant afspraken maken over spitsmijden, maar dat kost volgens de ACM veel tijd. Die lange onderhandelingen zijn met standaardcontracten niet meer nodig. Dat maakt het makkelijker om afspraken te maken over het tijdelijk afschakelen van windmolens en zonnepanelen. In ruil daarvoor krijgt de beheerder van het zonne- of windpark een vergoeding.

Het gaat volgens de toezichthouder om een experiment van twee jaar. Daarna kijkt de ACM wat de effecten zijn van de standaardcontracten.

Voorrang

Op sommige momenten, bijvoorbeeld wanneer er veel zon en wind is en er veel elektriciteit wordt verbruikt, is het vaak erg druk op het stroomnet en kan het net overbelast raken. Spitsmijden is een van de manieren om overbelasting tegen te gaan.

Op steeds meer plekken in Nederland moeten partijen wachten totdat ze een nieuwe aansluiting kunnen krijgen. Zo zei de brancheorganisatie voor ontwikkelaars en bouwondernemers WoningBouwersNL in januari dat woningbouwprojecten vertraging oplopen en nieuwe huizen minder snel opgeleverd kunnen worden door problemen met netaansluitingen.

De ACM gaf netbeheerders in oktober toestemming om voorrang op het stroomnet te verlenen aan projecten die belangrijk zijn voor de maatschappij, zoals veiligheidsdiensten, gezondheidszorg en scholen. Daarvoor mochten ze nog geen prioriteit geven aan bepaalde projecten.

Bron: ANP