

Ondernemers na tariefdreiging: nog een deuk in betrouwbaarheid VS
ZOETERMEER (ANP) – De nieuwe importheffingen die de Amerikaanse president Donald Trump dreigt in te voeren, zijn de volgende deuk in de betrouwbaarheid van de Verenigde Staten als handelspartner. Dat zegt ondernemersorganisatie evofenedex. De organisatie, die de handels- en logistieke belangen van duizenden bedrijven behartigt, noemt de stap “een teken van onderhandelen te kwader trouw”. Ondernemend Nederland hekelt het zoveelste dreigement. “Dit is zijn tactiek, maar op een gegeven moment kan er een soort sleetsheid ontstaan”, zegt voorzitter Erik Ziengs.
Trump kondigde vrijdag onverwacht importtarieven aan van 50 procent op Europese producten. De EU en de VS waren nog in onderhandeling over de algehele importtarieven, die voor drie maanden verlaagd waren van 20 naar 10 procent.
De uitstelperiode voor de eerder aangekondigde algehele heffingen loopt nog tot medio juli, benadrukt evofenedex. “Tot die tijd zouden de partijen tijd moeten hebben om tot een akkoord te komen.” Maar bedrijven worden nu opnieuw geconfronteerd met “ad-hocbesluiten op zeer korte termijn” waar “vrijwel onmogelijk op te anticiperen valt”, aldus de organisatie.
Onrust
Het uiteindelijke slachtoffer is “onze gedeelde welvaart en de consument”, besluit evofenedex.
Volgens Ondernemend Nederland leiden de dreigementen tot steeds meer onrust, met name bij makers van landbouwmachines en auto-onderdelen. Ziengs: “Europa zal moeten laten zien dat ze in staat is om samen een vuist te maken. En uiteindelijk komen ze wel tot een compromis, dat heeft het verleden laten zien.”
1 juni
Trump stelde dat de importheffingen vanaf 1 juni kunnen gelden. De onderhandelingen met de EU gingen volgens hem “nergens heen”. Hij zei de heffingen van 50 procent “aan te raden”. Volgens de president zijn er geen tarieven als producten worden gebouwd of gemaakt in de VS.
Ondernemersorganisatie VNO-NCW ziet de nieuwe dreiging als een poging de druk op te voeren. “Voor het Nederlandse- en Europese bedrijfsleven is het nog steeds van belang dat we snel tot een structurele oplossing komen, maar wel een oplossing die voor beide goed is.”
Bron: ANP
Laatste nieuws



