

Topman Air France-KLM stelt vakbonden gerust over overname SAS
PARIJS (ANP) – Medewerkers van bijvoorbeeld KLM hoeven niet te vrezen voor hun baan door de overname van de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS. Volgens topman Ben Smith van Air France-KLM streeft het luchtvaartconcern juist naar verdere groei met de toevoeging van SAS.
“Voor het grondpersoneel heeft dit natuurlijk geen impact”, zei Smith vrijdag in een gesprek met analisten na een vraag over de mogelijke reactie van vakbonden op de voorgenomen overname van SAS. “Onze duidelijke boodschap aan de vakbonden is dat we dit zien als een kans om de aanwezigheid van SAS uit te breiden”, vervolgde hij.
Ook liet hij weten dat de overname niet is bedoeld om de aanwezigheid van Air France-KLM en in Parijs en op Schiphol “te kannibaliseren”. Samen met SAS zou het luchtvaartconcern juist beter in staat zijn om te concurreren met andere maatschappijen. Zo moet de stap ook helpen de werkgelegenheid bij Air France-KLM “te beschermen”. “We verwachten hier dus geen issue.”
Financiële prestaties
Het concern heeft al een belang van bijna 20 procent in SAS, maar wil dat uitbreiden naar 60,5 procent. Hoeveel geld daarmee is gemoeid, wordt bepaald op basis van de financiële prestaties van SAS bij de afronding van de deal.
Voor het zover is moeten toezichthouders naar de overname kijken. Er kunnen voorwaarden worden gesteld, bijvoorbeeld het opgeven van bepaalde slots, om te voorkomen dat Air France-KLM op bepaalde routes te dominant wordt.
Staking
Maar volgens Smith worden veel vluchten in Scandinavië ook uitgevoerd door andere maatschappijen. Verder heeft SAS maar twaalf vliegtuigen voor lange afstanden. Dat is volgens Smith weinig, vergeleken met 65 vergelijkbare toestellen die zijn bedrijf op Schiphol heeft en meer dan 120 op het grootste vliegveld van Parijs.
FNV-bestuurder John van Dorland wil desgevraagd niet op de overname reageren. Hij vertegenwoordigt het grondpersoneel bij KLM en staat later op vrijdag tegenover KLM in de rechtszaal in Amsterdam. De maatschappij wil de door de bonden aangekondigde staking van aanstaande woensdag verbieden. Met de staking willen de bonden hun eisen voor een betere cao kracht bij zetten. “De koopkracht van de medewerkers gaat er nog steeds op achteruit en we krijgen niet meer op papier dan een paar vage toezeggingen. Dat is voor onze leden onacceptabel.”
Bron: ANP
Laatste nieuws



