Media en Cultuur - 1 mei 2025 om 12:44

Bevrijdingsfestivals zien toekomst somber in zonder financiering

Bevrijdingsfestivals zien de toekomst somber in als het kabinet stopt met de financiering. Dit jaar kregen de organisatoren voor de laatste keer en eenmalig 700.000 euro. Zonder geld van het Rijk komen de festivals in de problemen. Sommige acuut, andere op langere termijn, zo blijkt uit een rondgang van het ANP.

Het Bevrijdingsfestival Overijssel in Zwolle, dat vorig jaar ruim 130.000 bezoekers trok, denkt nog een paar jaar door te kunnen gaan, “maar uiteindelijk houdt het dan op”. Ook in Roermond staat het voortbestaan van het evenement onder druk. “Er moet structureel geld vrijgemaakt worden, anders kunnen wij ook niet meer garanderen dat we het festival kunnen blijven organiseren.” Groningen zegt dat het “bijna onmogelijk” is om door te gaan, “tenzij we weer radicaal andere keuzes durven en gaan maken”. De festivals zijn gratis, maar de kosten lopen wel op.

Vrijwel alle festivals maken zich zorgen en willen volgend jaar in de huidige vorm doorgaan, maar vrezen dat dat zonder structurele financiële steun niet lukt. “Wij gaan dan op zoek naar een andere invulling die minder financiële risico’s met zich meebrengt. Grote kans dat het festival daardoor kleiner wordt en minder impact zal hebben”, zegt de organisatie achter het festival in Haarlem. “Alles hangt bij ons af van het financiële resultaat van de komende editie”, zegt het Amsterdamse festival Het Vrije Westen in het Westerpark. “Een slecht jaar door slecht weer kunnen wij zonder de garanties van een eventueel noodfonds eigenlijk niet overleven.”

Een aantal festivals heeft al maatregelen moeten nemen om de begroting ook voor dit jaar sluitend te krijgen. Bijvoorbeeld door het programma “bescheiden” te houden, zoals in Almere. Of door het festivalterrein te verkleinen. Ook zoeken festivals naar andere vormen van financiering, bijvoorbeeld door sponsoring of partnerships. Zo is Utrecht een samenwerking aangegaan met onder meer de Jaarbeurs, die vrijwillig barpersoneel levert. In veel gevallen hebben provincies en gemeenten bijgedragen en door de viering van tachtig jaar vrijheid dit jaar hebben alle festivals een extra bijdrage gekregen uit het VSB-fonds.

Om de toekomst te garanderen pleiten de festivalorganisatoren unaniem voor een meer structurele aanpak van het kabinet. Stichting Bevrijdingsfestivals Nederland heeft goede hoop dat er afspraken gemaakt gaan worden. “Wij gaan er ook vanuit dat het op de ministeries nu volkomen duidelijk is hoe de Tweede Kamer en de rest van het land denken over het belang van de Bevrijdingsfestivals”, zegt voorzitter Hans Laroes.

Bron: BuzzE