Media en Cultuur - 5 juli 2025 om 17:44

Nederlandse muralist laakt kritiek op Vrijheidsbeeld-schildering

De Nederlandse muralist Judith de Leeuw legt de kritiek die ze ontving na de onthulling van haar muurschildering The Statue of Liberty’s Silent Protest naast zich neer. De Leeuw schilderde op een huis in de Franse stad Roubaix het Vrijheidsbeeld met de handen voor haar ogen, als protest tegen het immigratiebeleid van president Donald Trump. Na de onthulling vrijdag reageerden Trump-supporters online boos op de mural, maar dat is volgens de kunstenares logisch. “Activisme maakt iets los”, zegt De Leeuw tegen het ANP.

De Leeuw schilderde het Vrijheidsbeeld met haar handen voor haar ogen, “omdat de wereld te moeilijk is om aan te zien”. Volgens de muralist zou het beeld, dat ooit door Frankrijk aan de Verenigde Staten was geschonken om de onderlinge vriendschap te vieren, staan voor onafhankelijkheid. “Maar ook dat iedereen vrij is en zichzelf mag zijn, maar dat wordt nu heel erg in twijfel getrokken.”

De schildering maakte veel positieve reacties los, maar leverde De Leeuw ook felle kritiek op. Onder meer van Tim Burchett, lid van het Huis van Afgevaardigden voor de staat Tennessee. Hij schreef op X onder meer dat hij “walgde” van de muurschildering in Roubaix. “In eerste instantie werd ik geconfronteerd met hoe de realiteit echt is. Als je zulke heftige commentaren krijgt, begrijp je pas hoe ernstig de situatie is”, meent De Leeuw.

De muralist zegt dat haar Amerikaanse vrienden haar opbellen en zeggen dat ze haar post op Instagram niet durven te liken uit angst dat ze het land worden uitgezet. “Dan word je wel even wakkergeschud”, zegt ze. “Ik wist wel dat het erg was, maar het daalt zo alleen nog maar meer in.” Tegelijkertijd vindt De Leeuw dat Trump-supporters tegen haar moeten zijn, want “dan heb ik iets goed gedaan”. “Dit is activisme, boze reacties horen erbij. Activisme hoort iets los te maken.”

Uiteindelijk voelt de 30-jarige kunstenares zich gesterkt door de vele positieve reacties die ze kreeg. “Heel veel mensen uit de VS hebben mij bedankt, want het verbeeldt waar zij doorheen gaan en wat hen dwarszit. Het verwoordt hun pijn en zo voelen ze zich niet zo alleen”, aldus De Leeuw. “Het is heel fijn als je mensen zo kunt samenbrengen.”

Bron: BuzzE