Coach Borlée laakt ‘Hollandse dictatuur’ bij Atletiek Vlaanderen

BRUSSEL (ANP/BELGA) – De Belgische atletiekcoach Jacques Borlée, die enkele weken geleden afscheid nam als coach van de Belgische 4×400 meter estafetteploeg, heeft in de krant Het Nieuwsblad fors uitgehaald naar Atletiek Vlaanderen. De 67-jarige coach vindt het niet kunnen dat ‘zijn levenswerk’ in handen wordt gelegd van de Nederlanders Rutger Smith en Bram Peters. Smith werkt als topsportcoördinator bij de Vlaamse bond, Peters is aangesteld als de nieuwe coach van de Belgische estafetteploeg op de 4×400 meter bij de mannen.

“We zijn die Hollandse dictatuur beu”, zegt Borlée. “Voor hen is er wel geld, voor onze coaches niet. België heeft met Patrick Himschoot en Philip Gilson genoeg topbegeleiders in huis, maar we kiezen voor een 32-jarige Nederlander die geen enkele ervaring heeft als hoofdcoach”, reageert hij op de aanstelling van Peters.

Borlée wil dat de minister van Sport ingrijpt. “Het is een schande. Hoe is het mogelijk dat wij omringd zijn door zulke onbekwame figuren? Smith begrijpt niets van het hele proces, gaat alle richtingen uit en liegt voortdurend. Dit moet nu stoppen. We willen Peters en Smith niet. Twintig jaar staan wij met de 400 meter op topniveau, maar Rutger maakt alles kapot”, zegt Borlée.

Gery Follens, de voorzitter van Atletiek Vlaanderen, laat in het artikel weten achter de keuzes van Smith te staan. “Als federatie mogen wij toch onze eigen mensen kiezen. Zoals in elk ander bedrijf bepaalt de vertrekkende werknemer toch niet wie hem opvolgt?”

Bron: ANP