Debutant Dorenbos pakt brons op omnium bij WK baanwielrennen

BALLERUP (ANP) – De Nederlander Yanne Dorenbos heeft bij zijn debuut op een WK baanwielrennen het brons veroverd op het omnium. De 24-jarige Castricummer begon als leider aan het vierde en laatste onderdeel, de puntenkoers. Daarin verloor hij terrein, maar in de laatste sprint pakte hij 6 punten waarmee hij nog net de Fransman Oscar Nilsson-Julien passeerde.

De wereldtitel was voor de Belg Lindsay De Vilder. Het zilver ging naar de Italiaan Simone Consonni.

Voor Dorenbos resteerde een dubbel gevoel. “Van tevoren had ik getekend voor deze derde plaats”, vertelde hij bij de NOS. “Maar ik voelde me de hele dag zo goed en dan hoop je op meer. Misschien heeft het een beetje met onervarenheid te maken.”

Apeldoorn

Dorenbos had op de piste van het Deense Ballerup het openingsonderdeel scratch gewonnen en werd tweede achter de Fransman Oscar Nilsson-Julien op de temporace. Op de afvalrace eindigde Dorenbos als vierde. Op de afsluitende puntenkoers won hij brutaalweg de eerste tussensprint in een wedstrijd over honderd ronden, waarmee hij zijn voorsprong op Consonni vergrootte tot 13 punten. Niet veel later pakte de Portugees Rui Filipe Alves Oliveira als eerste een ronde, goed voor 20 punten, waarmee hij zich meteen achter Dorenbos op de tweede plaats nestelde.

Nadat nog een aantal renners een ronde hadden gepakt, onder wie Consonni, zakte Dorenbos naar de derde plek. Ook De Vilder passeerde hem nadat hij een tweede ronde had gepakt, maar de verschillen bleven klein. In de laatste sprint, voor dubbele punten, stelde hij alsnog een medaille veilig. Dorenbos werd eerder dit jaar vierde op het omnium bij de EK in Apeldoorn.

Zowel de Portugese titelverdediger Iúri Leitão als de Franse olympisch kampioen Benjamin Thomas ontbraken in Ballerup.

Bron: ANP