KNSB werkt samen met Italiaanse schaatsbond richting Spelen 2026

UTRECHT (ANP) – Schaatsbond KNSB en de Italiaanse ijssportfederatie FISG hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend tot en met 2026. Het gaat onder meer om het delen van kennis en ervaring door topsporters en coaches en het faciliteren van (gezamenlijke) trainingskampen voor langebaanschaatsen, shorttrack en kunstschaatsen.

“Nederland en Italië behoren al jaren tot de top van de wereld in het langebaanschaatsen en shorttrack”, legde technisch directeur Remy de Wit uit via de KNSB. “Met de Olympische Spelen van 2026 in het vizier, zijn de Italianen voor met name de sporters en coaches van TeamNL de ideale sparringpartners. Daarnaast kunnen we op deze manier ook vaker de omstandigheden in Milaan gaan ervaren, dan alleen maar bij de test-events.”

Andrea Gios, voorzitter van de FISG, ziet de samenwerking als een “toegevoegde waarde” voor beide landen. “Onze federaties behoren tot de internationale kopgroep bij het langebaanschaatsen en shorttrack. Dankzij dit gezamenlijke programma denken we elkaar nóg beter te kunnen maken en ook in de toekomst voorop te blijven schaatsen. Daarnaast hebben we elkaar ook gevonden in onze gezamenlijke ambities om het kunstschaatsen verder te ontwikkelen”, aldus Gios.

De basis voor de overeenkomst werd afgelopen zomer gelegd tijdens het congres van de internationale schaatsunie ISU in Las Vegas. In eerste instantie is het de bedoeling dat de bonden met elkaar samenwerken richting de Olympische Spelen van Milaan-Cortina in 2026, maar de intentie is om daarna door te gaan.

Bron: ANP