Velzeboer pakt goud op 1000 meter in seizoensopener World Tour

MONTREAL (ANP) – Shorttrackster Xandra Velzeboer heeft in de eerste wedstrijd van de World Tour in Montreal de gouden medaille gewonnen op de 1000 meter. Het was al haar tiende zege in voorheen de wereldbeker. Velzeboer was overtuigend de beste in de finale en eindigde voor twee Amerikaanse schaatsers: Kristen Santos-Griswold en Corinne Stoddard.

De 23-jarige Velzeboer maakte deel uit van de gouden ploeg die op de Winterspelen van Beijing in 2022 goud won op de aflossing. Ze is ook meervoudig wereldkampioene.

Velzeboer pakte later nog zilver met de aflossingsploeg op de 3000 meter, ondanks een val van Michelle Velzeboer. Het Nederlandse kwartet, met daarin ook Angel Daleman en Diede van Oorschot, kwam als derde over de meet, maar door een straf voor de Canadese ploeg schoof de ploeg een plekje op. Canada raakte door de straf het goud kwijt aan Italië.

Bij de mannen was er geen succes. Geen van de shorttrackers uit de Nederlandse ploeg wist een A-finale te bereiken. Jens van ‘t Wout en Itzhak de Laat kwamen niet verder dan de B-finale van de 1500 en daarin eindigden ze respectievelijk als vierde en zesde. Van ‘t Wout moest het op de 500 meter ook met de B-finale doen en daarin werd hij vierde.

Bron: ANP